Forum www.przyszloscwprzeszlosci.info Strona Główna www.przyszloscwprzeszlosci.info
forum dotyczace przyszlosci i przeszłosci
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak ustrzec się przed skutkami powodzi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.przyszloscwprzeszlosci.info Strona Główna -> Nasze zdrowie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Barbarax
Moderator



Dołączył: 31 Gru 2009
Posty: 113
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 13:05, 22 Maj 2010    Temat postu: Jak ustrzec się przed skutkami powodzi

Powódź zwiększa ryzyko zatruć. Jak się uchronić?

Karolina Łąkowska

Ciepło i wilgoć, które wiosną i latem towarzyszą człowiekowi, w sposób szczególny wpływają na rozwój chorobotwórczych bakterii zagrażających zdrowiu. W tym okresie jesteśmy więc bardziej narażeni na zatrucia pokarmowe. Dodatkowo, kiedy pogoda nie szczędzi deszczu i związanych z nim podtopień, pamiętajmy o zdrowiu swoim oraz osób, które najbardziej ucierpiały przez żywioł, a "nie miały głowy", aby o sobie pomyśleć.

Chroń się przed zatruciem w walce z żywiołem
Aby zmniejszyć zagrożenie zatruciami pokarmowymi konieczne jest wycofanie ze sprzedaży artykułów żywnościowych zalanych przez wodę lub przechowywanych niezgodnie z warunkami określonymi na opakowaniu. Żywność, której jakość budzi wątpliwości jest w takich sytuacjach niszczona przez właścicieli hurtowni i sklepów spożywczych.
Podczas zakupów żywności należy zwracać szczególną uwagę na: stan opakowania, zamazane napisy, zmieniony kształt opakowań czy uszkodzenia etykiet i opakowań. Należy też być czujnym przy zakupie mrożonek. Awarie urządzeń chłodniczych mogą doprowadzić do ich rozmrożenia. Powtórne zamrożenie tych produktów i ich spożycie staje się niebezpieczne dla zdrowia i grozi zatruciem.

Po zalaniu niezdatne do spożycia są następujące produkty żywnościowe:

* mąka, cukier, inne produkty sypkie;
* żywność w opakowaniach papierowych i takich, do których dostała się brudna woda;
* surowe warzywa, owoce;

Co robić, aby ustrzec się przed zatruciami pokarmowymi:

* wszystkie naczynia o porowatej powierzchni, które miały kontakt z brudną wodą nie mogą mieć już kontaktu z żywnością;
* naczynia porcelanowe, szklane i metalowe po odpowiedniej dezynfekcji będą nadal nadawały się do wykorzystania w kuchni;
* hermetycznie pakowaną żywność można spożyć pod warunkiem, że opakowanie nie zostało uszkodzone;
* posiłki warto przygotowywać na gorąco i spożywać kiedy jeszcze parują. Pozostałe warzywa i owoce można zjadać po dokładnym oczyszczeniu i obraniu ze skórki;
* wodę do picia oraz mycia owoców i warzyw warto przegotować;

Objawy zatrucia pokarmowego

Zatrucie pokarmowe to zwykle ostre schorzenie przewodu pokarmowego, któremu towarzyszą następujące objawy:

* biegunka;
* wymioty;
* nudność;
* bóle głowy i brzucha;
* apatia;
* czasem gorączka;
* osłabienie, omdlenia;

Powyższe objawy pojawiają się w krótkim czasie od momentu dostania się do organizmu zakażonej żywności. Zwykle zatrucia pokarmowe nie zagrażają życiu, a w przypadku zatruć o łagodniejszym przebiegu można samodzielnie sobie z nimi poradzić. W przypadku dzieci, młodzieży, kobiet ciężarnych i osób starszych należy powziąć szczególną ostrożność i każdorazowo konsultować się z lekarzem. Konsultacja lekarska niezbędna jest także w sytuacji, gdy problemy nie znikają w pierwszym dniu od wystąpienia objawów.

* Jak ustrzec się przed skutkami powodzi? Czytaj w medonet.pl

Co jeść a czego unikać przy zatruciu?

# pij często, ale małymi porcjami płyny, najlepiej letnią herbatę rumiankową, miętową, roztwory wody z solą lub cukrem, miodem, wodę niegazowaną lub zawsze przegotowaną; wyeliminuj: kawę, mocną herbatę, mleko, alkohol, napoje gazowane;
# nie zapobiegaj wymiotom, ale dużo pij, aby się nie odwodnić. Dzięki temu usuniesz z organizmu szkodliwy produkt;
# przez pierwsze 1-2 dni choroby nie będziesz miał apetytu. Po ich upływie powoli wprowadzaj produkty spożywcze do diety, zaczynając od kleików ryżowych, z kaszy manny przygotowanych na wodzie. Należy do nich dodać szczyptę soli. Jeśli nie wywołują one żadnych niepożądanych objawów, można włączać do diety kolejne produkty: sucharki, chudy twaróg, kisiel, gotowane mięso drobiowe, jajko na miękko. Nie używaj ostrych przypraw;
# unikaj wszelkiego rodzaju potraw smażonych, tłustych, ciężkostrawnych. Żółte sery, boczek, parówki, suszona kiełbasa będą musiały poczekać;
# w początkowym etapie diety nie jedz warzyw i owoców - szczególnie na surowo. Z czasem włącz do menu pieczone jabłka, gotowane na parze warzywa czy banany;
# unikaj produktów typu fast-food, produktów kilkukrotnie podgrzewanych, wędzonych, strączkowych, konserw, produktów w zalewach octowych itp.;
# kiedy już będziesz w pełni sił, wykonaj podstawowe badania i skonsultuj je z lekarzem w celu stwierdzenia całkowitego wyleczenia;

Szczęśliwa 13-stka przeciwdziałania zatruciom pokarmowym:
# zawsze po wyjściu z toalety myj dwukrotnie ręce;
# myj dokładnie ręce zanim rozpoczniesz przygotowywanie posiłków;
# mleko, jaja, mięso przechowuj oddzielnie, tak aby nie miały kontaktu z innymi produktami. W ten sposób zminimalizujesz przenoszenie na inne produkty spożywcze szkodliwych substancji;
# zawsze dokładnie sprawdzaj na produktach termin przydatności do spożycia;
# produkty rozmrażaj w lodówce. Produkt rozmrożony należy przyrządzić od razu;
# nie wolno zamrażać produktu już raz rozmrożonego;
# unikaj picia wody nieprzegotowanej z kranu lub studni;
# bardzo dokładnie myj warzywa i owoce przed zjedzeniem. Można użyć do tego specjalnej szczotki;
# wszystkie produkty podatne na szybkie zepsucie należy przechowywać zawsze w lodówce;
# kupuj mięso, jaja, nabiał w sklepach zaufanych, zwracając uwagę na ich wygląd;
# dokładnie myj deskę do krojenia mięsa. Używaj jej tylko do mięsa. Do przygotowania innych potraw korzystaj z innej deski;
# unikaj spożywania produktów z puszek o wzdętych wieczkach;
# nie jedz produktów, które podejrzanie pachną;

Wybrane przyczyny zatruć pokarmowych:

* Campylobacter jejuni – choroba zakażonej wody

Jedna z groźniejszych bakterii ostatniego 20-lecia. Zatrucia nią są odnotowywane głównie w krajach dobrze rozwiniętych. Bakteria przenoszona jest przez zakażone wody gruntowe lub żywność. Podejrzewa się, że jest ona przyczyną wystąpienia zaplenia jelit znacznie cześciej niż salmonella. Objawy chorobotwórcze pojawiają się w przeciągu 2-5 dni od momentu spożycia zakażonej żywności i mogą się utrzymywać nawet do 10 dni.

* Czerwonka bakteryjna – choroba „brudnych rąk”

Choroba wywoływana jest przez bakterie Shigella. Najczęściej spotykana jest w krajach o klimacie gorącym oraz rejonach gdzie są trudne warunki sanitarne i bytowe. Można się nią zarazić poprzez kontakt z osobą chorą lub spożyciem zakażonych: warzyw, owoców, mleka, drobiu. Zdarza się jednak, że do zatrucia dochodzi poprzez zanieczyszczoną kałem ludzkim wodę. Choroba ujawnia się po kilku dniach. W celu jej stwierdzenia należy wykonać badania kału. Leczenie czerwonki bezwzględnie musi odbywać się pod kontrolą lekarza.

* Pałeczki salmonelli – żywotność w wodzie od kilku do kilkunastu tygodni

Można się nią zarazić poprzez spożycie zakażonych produktów zwierzęcych (jaja, mleko i mięso, pasztety, zupy dla niemowląt, kremy, lody, majonezy) lub poprzez kontakt z osobą chorą lub zdrowym nosicielem. Warto wiedzieć, że wyparzanie i mycie jajek nie sprzyja zabezpieczeniu przed zatruciem, ponieważ bakterie znajdują się nie tylko na powierzchni jaja, ale i wewnątrz niego.
W odpowiednich warunkach (ciepło, wilgoć i obecność białka) wydalone z kałem pałeczki salmonelli potrafią przetrwać nawet do kilkunastu miesięcy. W zakażonej wodzie żyją nawet do kilkunastu tygodni. Objawy chorobotwórcze pojawiają się już po 6-72 godzinach od spożycia zakażonej żywności.
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.przyszloscwprzeszlosci.info Strona Główna -> Nasze zdrowie Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin